top of page

ГОЛЯМ УСПЕХ ЗА БЪЛГАРСКА СТУДЕНТКА ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, ПОДКРЕПЕНА ОТ ФОНДАЦИЯ "ХРИСТОФОР БУНАРДЖИЕВ"


Възпитаничката на университета RGU в Абърдийн, Шотландия, Мелина Димитрова, чието висше образование от самото начало се подкрепя от Фондация "Христофор Бунарджиев", спечели първо място в престижно състезание за компютърни умения на Amazon Web Survices.

AWS Educate Challenge, организирано от програмата на Amazon Web Services (AWS), е състезание, в което студенти от цяла Великобритания развиват облачни компютърни умения и се съревновават за шанса да спечелят награди, предоставени от Амазон. Студентите работят с много от услугите и функциите на Amazon Web Services и получават дигитални квалификации при успешното приключване на различни AWS Educate Cloud Career Pathways, които са насочени към търсени умения като Уеб разработване, Изкуствен интелект, Машинно обучение, Кибер сигурност, Софтуерно разработване и други. От всички участвали студенти от 111 университета във Великобритания, старозагорката Мелина се класира на 1-во място.

Спечелването на престижното състезание е огромен успех не само за Мелина, но и за нейния университет, тъй като с тази награда той се класира в топ 10 на най-добрите университета във Великобритания.

Мелина е студентка четвърти курс в специалност "Компютърни науки" в университета в Абърдийн. Средното си образование е получила в старозагорската гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“. Поради ограничените финансови възможности на нейното семейство, Фондация "Христофор Бунарджиев" подпомогна заминаването й за Шотландия през 2017 г. и й осигури модерен лаптоп, необходим за нейното обучение.


За изживяването Мелина сподели пред нас: "Цялостно се чувствам изключително доволна от своето постижение и от многото нови знания, които усвоих в течение на състезанието, но и че оставих видима следа в историята на своя университет. Искрено благодаря за подкрепата г-н Бунарджиев, тя означава много за мен!"

Фондация "Христофор Бунарджиев" изказва едно голямо "БРАВО!" и желаe на Мелина успех в пътя, който е поела. Нека винаги преследва мечтите си с устрем, упорство и ентусиазъм!

Comments


bottom of page