top of page

Стипендия за образование на младия физик и златен олимпийски медалист Александър Проданов

Александър Проданов е възпитаник на Природоматематематическата гимназия в Казанлък и ученик на именития ни физик Теодосий Теодосиев. За последните 5 години, той е носител на 5 златни, 3 сребърни и 3 бронзови медала от участие в Международни и Национални олимпиади, а последното му отличие е от Международната олимпиада по физика през 2022 година, където печели първо място сред отбори от 75 държави.



През септември 2022 година Александър получи възможността да участва в лятна школа по експериментална и теоретична физика „Рентгенови лазерни лаборатории на бъдещето“ в Сан Диего, Калифорния, организирана за олимпийски шампиони от школата на Теодосий Теодосиев. Идеята й е олимпийците да се докоснат до нови технологии и научни изследвания, чрез участието им в решаването на приложни задачи в свръхтехнологичните лаборатории PopmintchevLABS.


Александър вече е студент по специалността "Квантова и космическа теоретична физика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Избрал е да продължи своето професионално развитие у нас, за разлика от много други родни олимпийци, които търсят реализация в чужбина.


За да подпомогне талантливия ни млад физик да завърши успешно своето образование, фондация "Христофор Бунарджиев", съвместно с дарителите Чавдар Савов, Красимир Терзиев и Дерони Стара Загора ООД, осигуриха стипендия в размер на 4000 лв, която да покрие част от разходите по издръжката му по време на неговото следване.


Александър Проданов е гордост за цяла България и е олицетворение на смисъла, стоящ зад създаването на Фондация "Христофор Бунарджиев" - да подкрепя изключителните български деца, които със своя талант и интелект прославят страната ни по целия свят!

Commenti


bottom of page